Publicerad Lämna en kommentar

Tre enkla tryffel till Jul

Tidigare beskrev vi hur man tempererar choklad för att göra gjutna och doppade praliner där vi nämnde att ”fyllning är det enklaste i sammanhanget”. Det man gör är chokladtryffel, så vi tänkte slänga ihop tre enkla recept med smaker som passar till Jul.

Lite nörderi först. Chokladtryffel, i grund och botten, är emulsion, vilket betyder att det är viktigt med balans mellan fet och vatten. För mycket fet och tryffel kan separera typ som vatten och olja; för lite fet och tryffel kan bli lös och vi vill varken det första eller det andra att inträffa. Som tur är så är tryffel ganska förlåtande. Sedan han ni säkert hört att vatten och choklad inte går ihop. Det är sanning med modifikation: när man tempererar choklad så är det inte så bra med vatten, men när man gör tryffel går det utmärkt att använda vätskor så länge man tänker på det där med emulsion.

Nu räcker det med teori, dags för recept!

Glöggtryffel

  • Mörk choklad 150 g
  • Glögg 130 g
  • Glykos 10 g
  • Margarin 15 g

Hacka choklad, lägg i en bunke och tillsätt glykos och margarin. Värm glögg till ca 70°C, häll över chokladen och låt den smälta. Vispa ihop till en homogen emulsion. Enklast är att använda stavmixer. Ställ tryffeln i kylskåp och låt den stå över natten. Nu sår det att forma tryffeln till små kulor.

Hasselnöt

  • Mörk choklad 90 g
  • Hasselnötskräm 150 g
  • Sojadryck 80 g
  • Margarin 20 g
  • Glykos 10 g

Hacka choklad, lägg i en bunke och kör i mikro i 15 sekunder. Tillsätt kräm, glykos och margarin. Värm sojadryck till ca 70°C, häll över andra ingredienser, låt allt smälta och rör ihop till fin tryffel. Låt kallna i kylskåp och forma som du vill.

Saffran

  • Vit choklad 180 g
  • Kokosgrädde 110 g (bara vita delen, så lite vätska som möjligt)
  • Glykos 10 g
  • Saffran en halv påse eller en hel om man tycker om saffran

Hacka choklad och lägg i bunke, tillsätt glykos. Värm kokos med saffran till 70°C och häll över chokladen. Låt smälta och rör ihop till tryffel. Låt svalna i kylskåp och forma som du vill.

Inget att vänta på, bara köra igång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *